Sociaal Domein
Ook binnen het Sociaal Domein heeft de coronacrisis dit jaar impact gehad. In de eerste plaats zijn de gemeenten weer uitvoerder geweest van een aantal steunpakketten die door het Rijk zijn afgekondigd om gedupeerde ondernemers en zelfstandigen financieel te ondersteunen. Een belangrijke regeling is de Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandige Ondernemers (TOZO) geweest. De uitvoering van deze regeling is een enorme operatie geweest voor onze medewerkers.
Verder hebben wij als gemeente op het gebied van Onderwijs, Wmo, Participatiewet, Sport en Cultuur veel ondersteunende taken verricht richting het onderwijsveld, de zorg, de contractpartners en de Sport, Cultuur- en Welzijnsinstellingen bij het vinden van oplossingen voor problemen die zijn ontstaan als gevolg van corona. Denk hierbij aan toename van psychische klachten bij jongeren en daarmee mogelijk samenhangende jeugdoverlast in de wijken.
Bij de uitvoering van het Sociaal Domein is gewerkt aan een plan van aanpak om met ingang van 2022 te zorgen dat inwoners één integrale intake krijgen bij de gemeente zodat de dienstverlening nog beter wordt binnen het Sociaal Domein. Daarnaast zijn stappen gezet voor het invoeren van de omgekeerde toets waarbij meer naar het beoogde maatschappelijk effect gekeken wordt.
De aanvraag voor twee scholen onder één dak heeft de gemoederen dit jaar bezig gehouden, er zijn verschillende bijeenkomsten geweest waarin belanghebbenden zoals omwonenden en sportverenigingen konden participeren. De uitkomst van dit traject wordt verwacht in 2022.
Dit jaar stond bij jeugdzorg centraal het rondkrijgen van de afspraken met de tienzorgpartners voor de hoog specialistische jeugdzorg. De financiering hiervan is per 2022 via de lumpsummethode waarover goede afspraken gemaakt moeten worden. Al deze veranderingen hebben als doel om betere financiële en kwaliteitssturing te krijgen op de jeugdzorg. Daarnaast is de verordening Jeugdhulp aangepast en de nadere regels. Net als in de meeste gemeenten was de verwachting dat we dit jaar in de jeugdzorg geconfronteerd zouden worden met hogere uitgaven in de jeugdzorg. De raad is in september 2021 geïnformeerd over de te verwachten hogere uitgaven en er zijn maatregelen uitgevoerd in het kader van de urgentieregeling. De resultaten over 2021 pakken voordeliger uit dan geraamd, een deel van de voorzichtigheidshalve opgevoerde extra uitgaven hoeven niet te worden aangesproken.
Een toenemend aantal inwoners met een beperking heeft een beroep gedaan op Wmo ondersteuning (maatwerk). De aanbesteding voor nieuwe vervoerstarieven binnen Wmo vervoer gaven lagere kosten met daarnaast ook minder ritten door corona. De doorcentralisatie van maatschappelijke opvang en bescherm wonen heeft geresulteerd in het regioplan Beschermd wonen en dak en thuisloosheid Amstelland.
De voorbereidingen voor de nieuwe wet inburgering namen heel 2021 in beslag om klaar te zijn voor de invoering op 1 januari 2022. Het beleid is vastgesteld en de afspraken zijn met aanbieders en buurgemeenten vastgelegd.