Wat wilden we bereiken en wat hebben we gedaan?

Speerpunt: Een veilige woon-, werk- en leefomgeving

Doelstelling

Jeugdveiligheid: Overlast van jongeren voor de omgeving beperken en waar nodig zorg zo vroeg mogelijk inzetten

Wat wilden we doen?

  • Periodiek jeugdoverleg met politie, handhaving, jongerenwerk, leerplichtambtenaar, Top 1000 regisseur en gemeente over in te zetten acties bij overlast of zorgvragen;

  • Vernieuwen Convenant Aanpak Jeugdoverlast en problematische jeugdgroepen zodat gegevens uitgewisseld kunnen worden over bijvoorbeeld Ouder-Amstelse jongeren die elders overlast veroorzaken;

  • Samen met de gemeente Diemen een verbindingsfunctionaris en Top 1000 regisseur aanstellen.

Wat hebben we gedaan?

  • In 2021 heeft er vier keer een jeugdoverleg plaatsgevonden.

  • De voorbereidingen voor het vernieuwen van het Convenant Aanpak Jeugdoverlast en problematische jeugdgroepen zijn gedaan zodat begin 2022 het convenant kan worden vastgesteld door het college.

  • Per 1 maart 2021 is de nieuwe verbindingsfunctionaris en Top 1000 regisseur voor de gemeente Diemen en Ouder-Amstel gestart.

Doelstelling

Creëren van een veilige woon- en werkomgeving.

Wat wilden we doen?

Uitvoering van het veiligheidsbeleidsplan 2019-2022 en het Veiligheidsjaarplan 2019/2020 met als speerpunten:

  • Zorg voor veilige buurt: communicatie over veiligheid, bemiddeling bij burenconflicten, faciliteren whatsappgroepen, maatregelen jeugdoverlast, continueren Keurmerk Veilig Ondernemen-winkelgebieden en initiëren BIZ in ondernemingsgebied, actief tegen gaan van delicten met veel impact zoals woninginbraken en straatroven.

  • Ondermijning: informatiepositie versterken, opleiden medewerkers, casus aanpak, controle bedrijven, uitrol wet BIBOB, controle op drugspanden.

  • Zorg en veiligheid: aandacht voor kwetsbare groepen, aansluiting bij de programma's van het regionale Actiecentrum Veiligheid Zorg, tegengaan radicalisering, begeleiden Top 600/400, Detentie en Terugkeer, casus begeleiding voor personen met verward gedrag.

Wat hebben we gedaan?

  • Jeugdoverlast: Er is een jongerenontmoetingsplaats (JOP) gerealiseerd in Ouderkerk aan de Amstel bij het Calisthenicspark. En in het oude schoolgebouw aan de Koningin Wilhelminalaan is een jongerenontmoetingslocatie geopend.

  • In het kader van Jeugd aan Zet zijn materialen aangeschaft en trainers ingehuurd voor diverse sportive activiteiten. In Duivendrecht is de inzet van een Mosquito voorkomen door extra inzet van politie en handhaving in het Venserpark en het op slot zetten van een speeltoestel. Na overleg met de direct aanwonenden van het Venserpark is besloten het speeltoestel te verwijderen.

  • De nieuwe regisseur Top 600/400 heeft begeleiding van deze personen opgepakt.

  • Zorg voor veilige buurt: de bemiddeling bij burenconflicten loopt goed en werd veel gebruikt tijdens de corona crisis. Ook het KVO is doorgezet.

  • Ondermijning: Er zijn verschillende controles geweest bij bedrijven in de gemeente. Ook is er een bestuurlijke weerbaarheidsscan uitgevoerd om te onderzoeken wat de positie van de gemeente is ten opzichte van de veiligheid. Bijvoorbeeld weerbaarheid tegen ondermijnende criminaliteit, ICT aanvallen, geweld of intimidatie.

  • Zorg & Veiligheid: de aansluiting bij het AcvZ loopt voorspoedig en levert veel op. Daarnaast is het eerste jaar met de regisseur Detentie en Terugkeer positief afgesloten en zijn drie gedetineerden op verschillende vlakken geholpen. Daarnaast is er veel samengewerkt op verschillende casussen voor begeleiding voor personen met verward gedrag.

  • Ondermijning: Er zijn voorbereidingen getroffen voor het trainen van medewerkers op het gebied van ondermijning. De raadsleden hebben in oktober 2021 al wel een bewustwordingssessie ondermijning gehad van onder andere het RIEC en de politie.

  • Ondermijnig: Het uitbreiden van de wet Bibob heeft mede door de coronacrisis op een laag pitje gestaan. Ook mist team VTH hiervoor het benodigde budget en capaciteit.

Doelstelling

Brandweerhuisvesting

Wat wilden we doen?

  • Dit jaar wordt er een besluit genomen om de brandweerkazerne Duivendrecht te moderniseren of te vervangen. Er moet bepaald worden in welke kwaliteit dit gedaan moet worden en welke kosten voor de gemeente zijn of voor de brandweer. Ook wordt de kazerne overgedragen aan de Brandweer Amsterdam-Amstelland. De kosten voor de modernisering moet deels door de gemeente gedragen worden via de bijdrage aan de veiligheidsregio of via een investering in de eigen begroting.

Wat hebben we gedaan?

  • Op 24 juni 2021 heeft de raad ingestemd met het voorstel om de kazerne Duivendrecht te renoveren. Hier lag een plan van de brandweer aan ten grondslag. Deze instemming is de eerste stap in het proces om de kazerne te vernieuwen.

Stel uw tan:document zelf samen

SELECTIE

0 - geselecteerd

Direct downloaden


Volledige pdf