Wat wilden we bereiken en wat hebben we gedaan?

In het bovenstaande thema hebben we het volgende speerpunt:

Speerpunt: Kwalitatieve goede zorg

Doelstelling

Maatwerk aanpak en snel handelen

Wat wilden we doen?

  • Wmo-hulpvragen worden zoveel als mogelijk voor onze inwoners integraal met de andere onderdelen van het Sociaal Domein opgepakt.

  • De uitvoeringsorganisatie van Duo+ is goed toegerust om alle aanvragen binnen de gestelde termijnen te behandelen.

  • Cliëntondersteuning is beschikbaar voor iedereen met een ondersteuningsvraag.

  • Waar mogelijk worden algemene voorzieningen ontwikkeld die vrij toegankelijk zijn voor een brede doelgroep en als volwaardig alternatief voor maatwerkvoorzieningen.

  • Er is een sluitend aanbod van maatwerkvoorzieningen. Door vergrijzing en het langer zelfstandig thuis blijven wonen neemt de vraag naar maatwerkvoorzieningen toe. Om de keuzevrijheid te waarborgen wordt met meerdere aanbieders contracten afgesloten waarbij de gewenste kwaliteit tegen een reële prijs wordt ingekocht. Het onderdeel Hulp bij het Huishouden wordt opnieuw aanbesteed.

  • De maatwerkvoorziening Wmo-vervoer is alleen toegankelijk na indicatiestelling (vaststellen vervoersbeperkingen) door het Zorgadviespunt. Inwoners kunnen niet meer op grond van het bereiken van een bepaalde leeftijd gebruik maken van het Wmo-vervoer. Er komt een nieuwe aanbesteding voor het Wmo-vervoer.

  • Voor maatwerkvoorzieningen betaalt de gebruiker een eigen bijdrage (abonnementstarief) welke gelijk is aan de door het Rijk vastgestelde wettelijk maximum. Deze lagere eigen bijdrage leidt tot een toename van de vraag op maatwerkvoorzieningen.

Wat hebben we gedaan?

  • Het Zorgadviespunt (ZAP) is het toegangspunt voor inwoners met een hulpvraag op het gebied van Jeugdhulp en Wmo. In 2021 is, samen met gemeente Uithoorn en Duo+, uitvoering gegeven aan het in 2020 opgestelde plan van aanpak om te komen tot een integrale werkwijze binnen het gehele sociale domein.

  • Als gevolg van de coronapandemie hebben minder huisbezoeken plaatsgevonden. Daar waar mogelijk hebben de gesprekken telefonisch plaatsgevonden en is een huisbezoek later uitgevoerd. Het aantal nieuwe ondersteuningsvragen in 2021 toegenomen waardoor de inzet van het ZAP ten volste is benut.

  • In 2021 zijn twee inkooptrajecten afgerond voor de contracten voor Wmo-vervoer en Hulpmiddelen. Tevens is een inkooptraject voor Wmo-trapliften opgestart. Deze contracten dragen, samen met de lopende contracten, bij aan een sluitend aanbod van maatwerkvoorzieningen.

  • Een toenemend aantal inwoners met een beperking heeft een beroep gedaan op Wmo-ondersteuning (maatwerk). De toegenomen Wmo-uitgaven hebben geleid tot een motie van de gemeenteraad over de onhoudbare financiele situatie. Naar aanleiding van deze motie is een brandbrief verstuurd naar het ministerie van VWS en verspreid onder de landelijke overheid en politiek. Het onderwerp staat inmiddels op de agenda van het nieuwe kabinet.

  • In 2021 is begonnen met een verkennend onderzoek naar de mogelijkheden van een algemene voorziening voor vervoer door vrijwilligers. Het college heeft eind 2021 ingestemd met een pilot Boodschappenplusbus die in 2022 gaat starten. Algemene voorziening HHT Diensten Thuis, voor extra ondersteuning in het huishouden voor cliënten en mantelzorgers, is in 2021 voortgezet. Dat geldt ook voor Co's Kamer, een algemeen toegankelijke voorziening voor dagbesteding voor ouderen.

  • In 2022 krijgt de uitvoering van het plan van aanpak voor een integrale werkwijze in het gehele sociaal domein verder opvolging.

Doelstelling

Het bereik onder mantelzorgers vergroten

Wat wilden we doen?

  • Door achterblijvende aantallen kunnen inwoners van Duivendrecht gebruik maken van een inloopspreekuur in het Dorpshuis bij een nieuwe mantelzorgorganisatie.

  • Verbeteren van de contacten tussen de mantelzorgorganisaties en de eerste lijn, door deelname aan gezamenlijke overleggen.

Wat hebben we gedaan?

  • Het inloopspreekuur in het Dorpshuis in Duivendrecht heeft, voor zover het mogelijk was in verband met corona, plaatsgevonden. Er is weinig gebruik gemaakt van het inloopspreekuur. Vanaf 2022 kunnen inwoners van Duivendrecht gebruik maken van de inloopspreekuren in Diemen met ruimere openingstijden of kiezen voor een huisbezoek.

  • Beide mantelzorgorganisaties hebben contacten met de eerste lijn en nemen op casusniveau deel aan overleggen.

Doelstelling

Ondersteuning mantelzorgers

Wat wilden we doen?

  • Het mantelzorgcompliment verstrekken aan mantelzorgers, met een verzorgde in Ouder-Amstel, die ingeschreven staan bij een mantelzorgorganisatie.

  • Er wordt meer aandacht gegeven aan de ondersteuning van mantelzorgers in de twee dorpskernen door gebruik te maken van artikelen in het weekblad en het gebruik van social media.

  • De inzet van logeeropvang als onderdeel van de respijtzorg uitvoeren.

Wat hebben we gedaan?

  • Alle mantelzorgers die staan ingeschreven hebben een mantelzorgcompliment in de vorm van een VVV-bon van € 75,00 ontvangen.

  • Er is het afgelopen jaar gebruik gemaakt van het weekblad en van social media door beide mantelzorgorganisaties.

  • Aan de inzet van logeeropvang als onderdeel van de respijtzorg wordt het gehele jaar door uitvoering gegeven.

Doelstelling

Maatschappelijke Opvang en Beschermd Wonen

Wat wilden we doen?

  • Op bestuurlijk niveau vindt regionaal overleg plaats met centrum-gemeente Amsterdam over de uitvoering en de toekomstige ontwikkelingen in de Maatschappelijke Opvang en Beschermd Wonen.

  • Gemeenten worden vanaf 2022 verantwoordelijk voor nieuwe inwoners die een beroep doen op Beschermd Wonen. Voorheen werd deze opvang door de centrum-gemeente Amsterdam uitgevoerd. Decentralisatie Maatschappelijke opvang komt mogelijk later aan de orde.

  • Samen met Amsterdam en de Amstelland gemeenten wordt gekeken naar de mogelijkheden voor een regionaal integraal plan voor de preventie en het tegengaan van dakloosheid.

  • Met de Amstelland gemeenten wordt onderzocht of er opvanglocaties in één van de Amstelland gemeenten moeten komen.

Wat hebben we gedaan?

  • In 2021 hebben de colleges van de Amstelland gemeenten ingestemd met de uitgangspunten van het Beleidsprogramma Aanpak Dakloosheid Amsterdam-Amstelland 2021-2025 maar ook met de noodzaak van het opstellen van een regionale vertaling van het Beleidsprogramma, het Regioplan Amstelland. Het Beleidsprogramma richt zich voornamelijk op dak- en thuisloosheid en in mindere mate op de doordecentralisatie van beschermd wonen. De doordecentralisatie is daarom een belangrijk onderdeel van het Regioplan Amstelland.

  • In 2020/2021 zijn middelen door het ministerie van VWS beschikbaar gesteld voor de opvang van economisch daklozen in het kader van de Landelijke Aanpak Dak- en Thuisloosheid van staatssecretaris Blokhuis. Daarbij is ook de opdracht meegegeven om deze aanpak zoveel als mogelijk regionaal te organiseren. Met deze middelen hebben we als Amstelland gemeenten in 2021 tijdelijke opvangplekken gerealiseerd voor economisch daklozen. Dit zijn (beperkt) zelfredzame, dakloze mensen en vallen daardoor buiten de doelgroep voor MOBW (Maatschappelijke opvang en Beschermd wonen). De opvang van economisch daklozen valt onder de verantwoordelijkheid van de individuele gemeenten. Deze preventieve aanpak draagt bij aan het voorkomen van doorstroom naar duurdere opvang in de centrumgemeente.

  • In november 2021 hebben de colleges van de Amstelland gemeenten ingestemd met het concept Regioplan Amstelland. In het Regioplan is opgenomen wat we de komende jaren gaan doen en uitwerken in Amstelland. Ook staat hierin beschreven hoe we omgaan met financiën, inkoop en toegang. We zetten in op preventie van dakloosheid. Het Regioplan wordt in 2022 voorgelegd aan de raden van Amstelland.

Doelstelling

Toezicht op naleving kwaliteitseisen maatwerkvoorzieningen

Wat wilden we doen?

  • De GGD Amsterdam voert, in zijn rol als Wmo toezichthouder, het wettelijk toezicht uit op de naleving van de kwaliteitseisen.

  • Alle cliënten met een Wmo-voorziening ontvangen een cliëntervaringsonderzoek. De resultaten van dit onderzoek worden vóór 1 juli 2021 gepubliceerd.

Wat hebben we gedaan?

  • In 2021 is een continu cliëntervaringsonderzoek Wmo en Jeugd uitgevoerd onder cliënten die in 2021 contact hebben gehad met de lokale toegang en clienten die in 2020 een vorm van Wmo-ondersteuning hebben ontvangen. De resultaten zijn in juli 2021 gepubliceerd op waarstaatjegemeente.nl.

  • In 2021 is begonnen met een uitbreding van het kwalitatief cliëntervaringsonderzoek voor ook de Participatiewet en Schuldhulpverlening. De resultaten van deze onderzoeken worden in 2022 gepubliceerd.

Stel uw tan:document zelf samen

SELECTIE

0 - geselecteerd

Direct downloaden


Volledige pdf