Wat wilden we bereiken en wat hebben we gedaan?

In het bovenstaande thema hebben we het volgende speerpunt:

Speerpunt: Kwalitatief goede zorg

Doelstelling

Adequate en betaalbare jeugdhulp is beschikbaar voor jeugdigen die nodig hebben

Wat wilden we doen?

  • De samenwerking met de huisartsen en de praktijkondersteuners voor jeugd wordt geintensiveerd om tot betere afstemming te komen bij het bieden van gepaste jeugdzorg. Om beter te kunnen sturen op vroegtijdige inzet van ondersteuning zullen de ouder-kindcoaches in het onderwijs en kinderopvang onderdeel gaan uitmaken van het gemeentelijke Kernteam. Beide functies dragen ertoe bij om in een zo vroeg mogelijk stadium op een zorgvraag te reageren. Op die manier houden we de hulp zo licht mogelijk.

  • Bewaken dat er jeugdhulp bechikbaar is voor de (meest) kwestbaren door inzet van beschikbare middelen voor deze groep door continu overleg tussen utivoering, beleid en zorgaanbieders.

  • Starten van een nieuwe inkoopronde voor specialistische jeugdhulp (segment B). Huidige contracten eindigen van rechtswege op 31-12-2021. Het betreft relatief licht jeugdhulp voor jeugdigen en gezinnen met eenduidige, niet complexe, zorgvragen.

  • Voorbereiden van de operationalisering van een nieuw jeugdhulpstelsel (voor DUO-gemeenten en Amsterdam) per 01-01-2022 voor de hoogspecialistische zorg (segment C). Dit is zorg voor de meest kwestbare jeugdigen en gezinnen met meervoudige complexe problematiek.

  • Extra beleid en uitvoeringscapaciteit die in 2021 beschikbaar gesteld is, blijft nodig om de stelselwijziging hoogspecialistische jeugdhulp te realiseren en de inkoop voor de specialistische jeugdhulp voor te bereiden en uit te voeren.

  • Opstellen van een nieuw beleidsplan Jeugd (waaronder jeugdwelzijn, preventief jeugdbeleid en jeugdzorg).

Wat hebben we gedaan?

  • Net als voorgaande jaren is samengewerkt met de huisartsen en praktijkondersteuner jeugd-GGZ (POH). In verband met een personele wisseling bij de POH is deze een deel van het jaar niet inzetbaar geweest. Mede met extra middelen van het Rijk is er in het najaar extra inzet geweest door een nieuw aangestelde POH-er. Het resultaat van de inzet is dat er meer jongeren geholpen konden worden. Zonder die inzet was er een wachtlijst bij de POH ontstaan. Een andere activiteit met behulp van de extra middelen gestart is zijn 'leer-reflectiesessies'. Doel van de sessies om de samenwerking verder te verbeteren door van elkaar te leren waar het beter kan en waar het al goed gaat. Op die manier realiseren we een langdurig effect met incidentele middelen.

  • De Ouder-Kindcoaches zijn deel gaan uitmaken van het Sociaal Team (voorheen Kernteam). Dit komt de samenwerking en de korte lijnen tussen onze toegangsfunctionarissen ten goede.

  • De schaarste van middelen heeft ons ertoe gedwongen om urgentiebeleid toe te passen op instroom bij zorgaanbieders van hoogspecialistische zorg (segment C) die aan het budgetplafond zaten. Met een klein team (coordinator Sociaal Team, gedragswetenschapper en een klantmanager Duo+) is instroom beoordeeld op urgentie. Op die manier is de instroom enigszins gereguleerd. Een beperkt aantal jongeren/gezinnen heeft zodoende iets langer gewacht op zorg. Met wachtenden is wel contact gehouden met het op eventuele verergering. Een klein deel van de wachtenden bleek zelf in staat om de problemen op te lossen en met anderen kon toch volstaan worden met lichtere zorg.

  • In 2021 is de aanbesteding voor de HSJH afgerond met raamovereenkomsten (januari 2021 afgerond) en uitvoeringsovereenkomsten waarin onder meer de financiele afspraken voor 2022 in vastgelegd zijn (december 2021 afgerond). Daarnaast heeft Ouder-Amstel in zeer nauwe samenwerking met Diemen en Uithoorn geparticipeerd in de ontwikkeling van het jeugdhulpstelsel Amsterdam-DUO en is de implemenatie daarvan afgerond ten behoeve van de operationalisering per 01-01-2022. De verordening Jeugdhulp is aangepast evenals de Nadere regels. Bij deze activiteiten is de extra beschikbare beleids-/uitvoeringscapaciteit volledig ingezet.

Er is in 2021 geen aanvang gemaakt met een nieuw beleidsplan Jeugd. De coronacrisis en inzet bij de inkoop/stelselwijziging van de jeugdhulp hebben zoveel beslag gelegd op de beschikbare capaciteit dat dit uitgesteld is naar 2022.

Doelstelling

De geboden jeugdhulp heeft het gevraagde resultaat

Wat wilden we doen?

  • Om tot het gewenste resultaat te komen is en blijft overleg met het gezin/de jongere leidend bij het opstellen van zorgplannen.

  • De gemeente monitort de voortgang van de zorg middels contact met de ouders/jeugdige en betrokken zorgaanbieders.

  • We bewaken het effect en kwaliteit van de jeugdhulp door gebruikers om hun oordeel te vragen.

  • In 2021 worden de eerste resultaten van de cliënttevredenheidsonderzoeken uit 2020 voor jeugdhulp geevalueerd en waar nodig wordt het beleid aangepast.

Wat hebben we gedaan?

  • Het contact met de jongeren/gezinnen om tot passende zorg te komen is structureel onderdeel van de werkwijze. Door periodieke contact (de frequentie hangt af van de zwaarte van de problematiek en ingezette zorg) monitoren we de voortgang.

  • De eerste resultaten van de Client Ervarings Monitor (CEM) zijn door het college in juni 2021 via een memo aan de raad gepresenteerd. Uit het onderzoek blijkt dat Ouder-Amstel ten opzicht van de landelijke referentiegroep iets lager scoort. Over het geheel genomen zijn de percentages goed. Bijvoorbeeld: Respondenten waren minder tevreden over de snelheid waarmee zij geholpen zijn terwijl men meer tevreden was over het effect op zelfredzaamheid en meedoen.

Doelstelling

Jeugdhulp blijft betaalbaar

Wat wilden we doen?

  • Op basis van het sterk toenemen van de jeugdhulp kosten in 2019 en 2020 worden meerdere malen per jaar analyses gemaakt van trends, afname/toename en ontwikkeling kosten jeugdhulp om daar waar mogelijk (bij-) te sturen.

  • Intensiveren van het contractmanagement en met voor Ouder-Amstel essentiële zorgaanbieders periodiek het gesprek aan te gaan over resultaten. We werken daarin samen met DUO-gemeenten.

  • Met de nieuwe inkoop van jeugdhulp en inrichting van het jeugdhulpstelsel verlagen we waar waar mogelijk de administratieve lastendruk voor zorgaanbieders en gemeenten.

  • Verder ontwikkelen van het jeugdhulpstelsel Amsterdam-DUO met als doel bieden van effectieve zorg binnen een financiele houdbaar stelsel. De uitvoeringsorganisatie wordt toegerust om conform het nieuwe stelsel te gaan werken. Hierin is veel aandacht voor directe samenwerking tussen de aanbieders en gemeenten over passende zorg.

Wat hebben we gedaan?

  • In 2021 is maandelijks in beeld gebracht wat de financiele ontwikkelingen waren. Op grond daarvan hebben er afgelopen jaar bijstellingen plaatsgevonden en is het budget voor jeugdhulp opgehoogd. De raad is hier op verschillende momenten in zowel de vaste rapportage momenten als via aparte memo's en een raadsinformatiebijeenkomst over geinformeerd.

  • Het contractmanagement heeft op vast momenten maar ook incidenteel en op afroep gesprekken gevoerd met de jeugdhulpaanbieders. In jaarafspraken was per aanbieder vastgelegd wat het beschikbare budget voor de hoogspecialistische jeugdhulp vast evenals duidelijker afspraken over de administratieve afhandeling. Dit heeft tot resultaat gehad dat we tijdig zicht hadden op (noodzakelijke) overschrijdingen en daarop hebben kunnen anticiperen.

  • In de voorbereiding op de start van het stelsel per 01-01-2022 is ingezet op het verlagen van de administratieve lasten. Voor zowel de aanbieders als ook de gemeente. Het effect is merkbaar in 2022.

  • In 2021 is verder invulling gegeven aan het jeugdhulpstelsel Amsterdam-DUO. Zo is de financieringssytematiek aangepast (welke ook een effect heeft op de administratieve lasten). De gewijzigde afspraken gaan in op 1 janauri 2022. Er is vooraf per aanbieder een lumpsum en een cliëntenaantal vastgesteld. Dit is het financiele kader voor de aanbieder waarbinnen de zorg geleverd moet worden.

Doelstelling

Belangen van Ouder-Amstel bewaakt in het regionale samenwerkingsverband

Wat wilden we doen?

  • Ouder-Amstel praat en beslist mee in de (boven-) regionale samenwerkingsstructuur met Zaanstreek-Waterland, Amsterdam, de Amstelland gemeenten en de DUO-gemeenten.

  • Blijvend participeren in (de ontwikkelingen) het jeugdhulpstelsel Amsterdam-DUO.

Wat hebben we gedaan?

  • Om tot de wijziging van het stelsel en contractuele afspraken te komen heeft Ouder-Amstel geparticipeerd in de samenwerkingsstructuur. Dat betekent zowel op ambtelijk als op bestuurlijk niveau deelname aan diverse overleggen, werkgroepen, stuurgroepen, directeuren overleggen en het programmateam jeugdhulpstelsel Amsterdam-DUO. Een deel ervan is structureel. Gedurende het jaar zijn er ontwikkelingen die om incidentele inzet vragen. Een voorbeeld is het Inspectierapport "Kinderen beter Beschermt" (zie memo "Inspectierapport Beter Beschermd dd. November 2021) of het faillisement van een van de zorgaanbieders (zie memo "voortgang Athena, dd. juli 2021).

  • In het jeugdhulpstelsel Amsterdam-DUO heeft Ouder-Amstel samen met Diemen en Uithoorn een vaste plek geborgt door deelname aan de stuurgroep, directieoverleg en deelname aan diverse projectgroepen op deelonderwerpen.

Doelstelling

Jongerenwerk: Stimuleren en faciliteren dat jongeren elkaar ontmoeten, vergroten van maatschappelijke betrokkenheid van jongeren en versterken van verbindingen tussen netwerkpartners

Wat wilden we doen?

  • Verder uitbouwen van de doorgaande lijn tussen jeugd- en jongerenwerk, zodat jongeren beter in beeld zijn als zij naar het voortgezet onderwijs gaan.

  • Young Leadersproject (talentontwikkeling) door jongerenwerkers laten uitvoeren

  • Wekelijkse inloop in het Dorpshuis continueren voor jongeren 13+ en voor groep 8 in het kader van de doorgaande lijn.

  • Trefpunt in Ouderkerk aan de Amstel onderzoeken waar ambulant jongerenwerk en de jongeren elkaar kunnen vinden.

  • Jongeren betrekken bij de gemeente en de beleidsontwikkeling.

Wat hebben we gedaan?

  • Er zijn buitenactiviteiten georganiseerd om de jeugd in contact te brengen met het jongerenwerk.

  • Het Young Leadersproject heeft in Ouderkerk plaatsgevonden, maar is door corona nog niet geheel afgerond. De inloop en de activiteiten in het Dorpshuis voor groep 8 en 13+ jongeren zijn zoveel mogelijk doorgegaan. In december is Level Up, de jongerenontmoetingslocatie in Ouderkerk aan de Amstel, van start gegaan.

  • Het is moeilijk om jongeren te betrekken bij de gemeente en de beleidsontwikkeling. Pogingen om met jongeren in gesprek te komen zijn nog niet gelukt.

Stel uw tan:document zelf samen

SELECTIE

0 - geselecteerd

Direct downloaden


Volledige pdf