Sociaal

Het programma Sociaal is onderverdeeld in thema's. Per programma zijn er speerpunten, doelstellingen en acties beschreven op de gebieden sociaal domein, gezondheidszorg, onderwijs, sport en cultuur.

Ons doel is:

  • Alle inwoners van Ouder-Amstel volwaardig en zo zelfstandig mogelijk laten wonen, werken en deelnemen aan de samenleving op een actieve en respectvolle manier.

  • Bevorderen van goed onderwijs als basis van een samenleving waarin mensen zowel individueel als collectief optimaal kunnen functioneren.

  • Bevorderen van een aantrekkelijk aanbod en voorzieningenniveau op het gebied van sport, cultuur en gezondheid met als doel om de sociale cohesie, bewegen en gezond leven te verbeteren.

Speerpunt: Herkenbare en laagdrempelige toegang tot ondersteuning, voorzieningen en advies op het gebied van zorg, werk en inkomen. Integrale aanpak van vragen op meerdere gebieden binnen het sociaal domein.

Doelstelling

Integrale aanpak van een hulpvraag en een laagdrempelige toegang voor onze inwoners

Wat wilden we doen?

  • In dit jaar zal de uitvoeringsorganisatie van Duo+ overgaan naar een integrale werkwijze voor alle ondedelen van het sociaal domein. Het streven is om één helder aanspreekpunt te hebben voor iedere inwoner die één of meer vragen heeft op het gebied van de Participatiewet, de Wmo, de Jeugdwet en Schuldhulpverlening. De gemeenteraad heeft middelen beschikbaar gesteld voor deze transitie. Onze gemeente heeft voor het veranderingsproces samen met Duo+ en de gemeente Uithoorn een gezamenlijke visie opgesteld.

  • Als vervolg op deze visie gaan wij ook ons beleidsproces voor het sociaal domein meer integraal opzetten. Er komt een algemene beleidsvisie voor het sociaal domein die het kader gaat vormen voor de beleidsplannen Jeugd, Wmo, Participatiewet en Schuldhulp.

  • Het Kernteam wordt inhoudelijk en procesmatig meer een onderdeel van de toegang tot het sociaal domein. Naast casusregie voor complexe zorgvragen van gezinnen en individuen is het Kernteam ook verantwoordelijk voor kortdurende hulp en ondersteuning bij huiselijk geweld. Tevens wordt de functie van Ouder-Kind-Coach ondergebracht in het kernteam om beter aan te sluiten bij de integrale benadering.

Wat hebben we gedaan?

  • Het Kernteam is omgevormd tot een sociaal team met daarin de functie van Ouder-Kind-Coach en is verantwoordelijk voor kortdurende hulp en ondersteuning bij huislijk geweld. Het Zorgadviespunt (ZAP) is zoals afgesproken beschikbaar geweest voor inwoners met een hulpvraag op grond van de Jeugdwet en Wmo.

  • De transitie naar een integrale werkwijze (Brede toegang) is dit jaar nog niet afgerond. Wel zijn flinke stappen gezet in de voorbereidingsfase door het houden van schrapsessies en het in concept vormgeven van het mogelijke werkproces bij de brede toegang.

  • Door gebrek aan ambtelijke capaciteit is geen integrale visie gemaakt op het sociaal domein.

Doelstelling

Sturen op kwaliteit

Wat wilden we doen?

  • In 2021 hebben wij een beter zicht op de geleverde kwaliteit in het sociaal domein. Het is het tweede jaar waarin, naast het cliëntervaringsonderzoek bij de Wmo, deze onderzoeken ook worden uitgevoerd voor de Participatiewet en de Jeugdzorg. Naast het feit dat wij beter zicht gaan krijgen op wat inwoners vinden van de geleverde kwaliteit, zijn wij ook beter in staat om te zien of de geleverde zorg ook zijn doel bereikt voor de inwoners.

  • Medewerkers in de uitvoering worden voorbereid en getraind op een integrale benadering van vragen in het sociaal domein van onze inwoners.

  • In 2021 wordt uitvoering gegegeven aan het plan om de basis van de uitvoeringsorganisatie te verbeteren. Samen met Duo+ en Uithoorn is een plan opgesteld om de kwaliteit van de toegang tot het sociaal domein van onze gemeente in de basis te verbeteren. Deze verbeteringen richten zich vooral op een passende formatie voor klantmanagers als gevolg van meer vragen, het kwalitatief verbeteren van de processen en het verkrijgen van betere sturingsinformatie.

  • Daar waar nodig kunnen onorthodoxe maatregelen genomen worden om bij te dragen aan snelle en passende hulpverlening bij complexe zorgvragen als het reguliere aanbod niet passend is voor een goede oplossing.

Wat hebben we gedaan?

  • In 2020 is begonnen met 'continu cliëntervaringsonderzoek' voor de cliënten uit Wmo en Jeugd. Vanaf 2021 is daar ook de Partipatiewet aan toegevoegd. In het continu onderzoek onderzoeken we de ervaring met het contact met de lokale toegang en de ervaring met de ingezette zorg. Elke drie maanden ontvangen cliënten die over die periode een melding/aanvraag gedaan hebben een vragenlijst over het contact met de gemeente evenals cliënten die zes maanden geleden met zorg begonnen zijn. Met de start van dit continu onderzoek heeft de gemeente meer dan voorheen zicht op de klanttevredenheid over de toegang en de zorg.

  • De medwerkers (klantmanagers) zijn vooraf geïnformeerd en getraind over de toepassing van het CEO. De werkprocessen zijn inmiddels zo ingericht dat de vragenlijsten automatisch toegezonden worden. Het onafhankelijk bureau BMC verwerkt de resultaten. De resultaten van de drie maandelijkse vragenlijsten zijn zichtbaar in een dashboard. Eén keer per jaar, in juni, ontvangen we een rapportage van BMC waarin de resultaten van het voorgaande jaar worden gepresenteerd. De resultaten van het CEO worden gepubliceerd op waarstaatjegemeente.nl.

  • Het afgelopen jaar is door Duo+ in opdracht van de gemeenten een plan opgesteld om te komen tot een verbeterde toegang. Centraal staat integraal werken en klantvriendelijkheid. Het plan is samengesteld door Duo+, in samenwerking met Radar en onder toezicht van een integrale stuurgroep bestaande uit de gemeenten en Duo+. De (her-)inrichting van de gemeentelijke toegang krijgt z'n beslag in 2022.

  • Voor jeugd worden er indien noodzakelijk aparte overeenkomsten afgesloten als het ingekocht zorgaanbod onvoldoende aansluit.

  • Daar waar nodig zijn onorthodoxe maatregelen genomen om bij te dragen aan snelle en passende hulpverlening bij complexe zorgvragen als het reguliere aanbod niet passend is voor een goede oplossing. Voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld de inzet van niet ingekocht aanbod.

Doelstelling

Subsidies afgestemd op de veranderende samenleving met duidelijke spelregels en verlichting van administratieve lasten

Wat wilden we doen?

  • Actualiseren Algemene Subsidie Verordening Ouder-Amstel

Wat hebben we gedaan?

  • Dit is door gebrek aan capaciteit niet uitgevoerd.

Stel uw tan:document zelf samen

SELECTIE

0 - geselecteerd

Direct downloaden


Volledige pdf