In 2021 zijn de volgende acties opgezet: buurtactie energiezuinig wonen centrum en Tuindorp, groepsinkopen voor zonnepalen en isolatie en webinars voor huurders en VVE's.
Het projectenbureau herstructurering bedrijventerreinen heeft namens de gemeente en de provincie contact gezocht met de bedrijven op onze bedrijventerreinen. Dit heeft geresulteerd in drie groepen van bedrijven (in totaal dertien locaties) die de HIRB-subsidie gaan aanvragen. De provincie Noord-Holland wil met deze subsidie de kwaliteit van de bestaande bedrijventerreinen in Noord-Holland verbeteren.
In 2021 is een project gestart waarbij 53 ondernemers bezocht zijn met als belangrijkste doel het inzichtelijk maken van het besparingspotentieel en het reduceren van CO2 uitstoot. Het project zit nu in de begeleidingsfase, waarin de ondernemers intensief begeleid worden bij het realiseren van energiebesparende maatregelen. Tot nu toe hebben twaalf ondernemers maatregelen doorgevoerd waardoor al 40 ton CO2 reductie is gerealiseerd. De potentie van het totale project is 242 ton CO2 reductie.
In 2021 zijn zestien grote en vijf kleine VVE's voorzien van adviezen om de woningen te verduurzamen. Dit project wordt in 2022 voortgezet.
In 2021 is begonnen met een tweejaarlijkse duurzaamheidspagina in het Weekblad voor Ouder-Amstel.
In 2021 is gestart met een digitale nieuwsbrief.
Dankzij de RRE subsidie, welke de gemeente krijgt van het Rijk konden de volgende activiteiten opgezet worden: zonnepanelenactie, buurtacties, cadeaubonnen en het werven en trainen van energiecoaches. Dankzij de opvolger RREW subsidie kunnen deze activiteiten voortgezet worden. Deze activiteiten worden georganiseerd door het regionaal energieloket, die ook vragen van inwoners kan beantwoorden.
Het programma van eisen voor duurzame nieuwbouw wordt door de projectleiders gebruikt om de gesprekken over duurzaamheid met de ontwikkelaars aan te gaan.
De gemeente biedt scholen een gevarieerd programma aan van lessen, excursies en leskisten op het gebied van natuur, milieu en duurzaamheid. Centrale thema’s zoals klimaatverandering, energietransitie en (zwerf)afval worden zo veel mogelijk naar de leefwereld van de kinderen vertaald. Jaarlijks kunnen de scholen inschrijven op het zeer gevarieerde Natuur en Milieu Educatie (NME) aanbod.
De maatregelen vanuit de in 2021 vastgestelde klimaatadaptatiestrategie, die geen extra geld kosten, zijn verwerkt in het LIOR en worden uitgevoerd.
De gemeente stimuleert via inzamelvoorzieningen en communicatie het scheiden van afval door inwoners zodat het afval gerecycled kan worden. Verpakkingen (PMD) worden uit het restafval gehaald door onze restafvalverwerker en gerecycled. GFT wordt bij de laagbouw ingezameld met minicontainers waarna het wordt vergist én gecomposteerd. In het laatste kwartaal van 2021 is hier de gft-inzameling bij de hoogbouw met verzamelcontainers bijgekomen.