De Nieuwe Kern

Binnen “De Nieuwe Kern” (DNK) willen we voorzien in de maatschappelijke vraag naar meer woningen binnen de Metropool Regio Amsterdam (MRA). Door de ontwikkeling van DNK samen met partners, leveren we een bijdrage aan de woningbouwopgave binnen de MRA. Het toekomstbeeld voor DNK is een duurzame gemengde wijk waarin gewoond, gewerkt en gesport kan worden en waar voldoende voorzieningen zijn. DNK wordt een verbindende schakel in het omliggende gebied. Zowel binnen de Zuidoostflank van Amsterdam als tussen Duivendrecht, de Amstelscheg en Ouderkerk aan de Amstel.

De basis voor dit proces is de samenwerkingsovereenkomst (SOK) die in november 2017 door alle grondeigenaren van DNK (Gemeente Amsterdam, NS, Borchland/VolkerWessels en Ajax) is getekend. Het doel van de SOK was om een Structuurvisie en MER te maken en te laten vaststellen door de raad. Op 25 november 2021 is de Structuurvisie De Nieuwe Kern met bijbehorende MER vastgesteld door de raad. Het doel zoals gesteld in de SOK is daarmee bereikt. Omdat duidelijk was dat deze mijlpalen in 2021 zouden worden bereikt, is vanaf eind 2020 overleg gevoerd over een overeenkomst die gaat over het vervolg van de planvorming en de verdere ontwikkeling van De Nieuwe Kern: het Afsprakenkader Ontwikkelstrategie DNK, kortweg de Ontwikkelstrategie. De Ontwikkelstrategie is in december 2021 door alle partijen goedgekeurd en in januari 2022 getekend.

In september 2021 is de aanvraag voor de Woningbouwimpuls bij het ministerie ingediend. Deze aanvraag is in december goedgekeurd en dekt 50% van het publieke tekort. Het andere gedeelte wordt grotendeels gedekt door de Provincie (1 miljoen euro) en deels door gemeente Amsterdam (250.000 euro) (op het moment van schrijven moet de gemeenteraad van Amsterdam hier nog formeel mee instemmen). Het project betreft 540 tijdelijke woningen voor studenten en starters in verschillende groottes en verschillende huurklassen (100% sociale huurwoningen). Nu er zekerheid is over de toekenning vanuit de Woningbouwimpuls, kunnen de plannen verder uitgewerkt worden.

Met AFC Ajax is in 2021 gewerkt aan een anterieure overeenkomst en (vervolgens) bestemmingsplan en beeldkwaliteitsplan voor de herinrichting van huidig sportpark De Toekomst (De Nieuwe Toekomst fase 1). Ook met Liander is gewerkt aan een anterieure overeenkomst en vervolgens bestemmingsplan voor uitbreiding van het 150kV station. Beide overeenkomsten zijn in 2021 gesloten en beide bestemmingsplannen zijn in 2021 in procedure genomen.

In 2021 is het bestemmingsplan voor de Smart Mobility Hub (SMH) vastgesteld. Ook is er een beeldkwaliteitsplan opgesteld en vastgesteld. Zoals in de anterieure overeenkomst (en de Ontwikkelstrategie) is vastgelegd moeten er nog nadere afspraken met Amsterdam gemaakt worden met betrekking tot het beheer van de openbare ruimte rondom de SMH. Daarnaast is gewerkt aan de afspraken over veiligheid en handhaving die worden vastgelegd in een allonge bij de anterieure overeenkomst SMH. Voordat de SMH tot ontwikkeling kan komen, moeten de huidige functies op sportpark Strandvliet plaatsmaken. Voor de voetballers wordt door initiatiefnemer en grondeigenaar Amsterdam een tijdelijk sportpark ingericht op het voormalig slibdepot. De omgevingsvergunning voor de wijziging gebruik en bouwrijp maken is in 2021 verleend, evenals de benodigde kapvergunning. De voorbereidende werkzaamheden zijn in 2021 gestart.

In het derde kwartaal van 2021 is het Ruimtelijk Functioneel Ontwerp (RFO) voor station Duivendrecht opgeleverd. Het RFO heeft als doel om een beeld te geven van de mogelijkheden om het station beter te laten aansluiten op de veranderende stationsomgeving. Ook is er in 2021 een verkenning uitgevoerd voor de komst van een lift aan de achterzijde van het station (Rijksstraatweg).

In 2018 is bestuurlijk toegezegd mee te werken aan een tijdelijke busterminal bij station Duivendrecht als aan de gestelde voorwaarden, bij besluit van het college, wordt voldaan. Op basis van een ambtelijke verkenning begin 2021 is gebleken dat de SMH als tijdelijke locatie voor de afhandeling van internationale touringcars op diverse aspecten voordelen zou kunnen bieden ten opzichte van de locatie bij station Duivendrecht. In het Bestuurlijk Overleg met Amsterdam is daarom afgesproken om een verkenning uit te voeren naar de mogelijkheden om de tijdelijke Internationale Touringcar Terminal (ITT) in te passen in de SMH. De eerder door de raadscommissie meegegeven voorwaarden blijven ook van kracht bij het onderzoek naar mogelijke tijdelijke inpassing in de SMH. Er wordt op beide locaties uitgegaan van een tijdelijke inpassing van 10 jaar. Het college heeft aan de raad toegezegd dat het onderzoek zodanig wordt uitgevoerd dat een integrale afweging gemaakt kan worden op basis van een volledig onderzoek.

In 2020 is de participatie over de concept-structuurvisie doorlopen. Dit is ook het moment geweest dat gemeente Amsterdam als grondeigenaar de volkstuinders heeft geïnformeerd over de plannen voor de specifieke complexen, de wensen voor de toekomst en de opties die de volkstuinders geboden krijgen als alternatief voor hun op te heffen volkstuin. Dit proces is in 2021 doorgezet en wordt getrokken door grondeigenaar/verhuurder gemeente Amsterdam. Vanuit Ouder-Amstel is ook een projectleider betrokken bij alle zaken die de volkstuinders aangaan. Door het vaststellen van de structuurvisie liggen de kaders voor de transformatie van de tuinparken nu vast.

Het project de nieuwe A2-entree is ook in 2021 weer nieuw leven in geblazen. Gemeente Amsterdam is initiatiefnemer, maar ook voor Ouder-Amstel is deze nieuwe A2-entree wenselijk voor de projecten De Nieuwe Kern en Werkstad OverAmstel. Gemeente Ouder-Amstel, gemeente Amsterdam en projectorganisatie Zuidasdok werken samen aan het onderzoek naar de mogelijkheid om de nieuwe A2-entree te combineren met de werkzaamheden aan knooppunt Amstel in het kader van Zuidasdok.

Het verkrijgen van aanvullende investeringen van hogere overheden is in 2021 verder nagestreefd en onderzocht.

Stel uw tan:document zelf samen

SELECTIE

0 - geselecteerd

Direct downloaden


Volledige pdf