Wat wilden we bereiken en wat hebben we gedaan?

In het bovenstaande thema hebben we het volgende speerpunt:

Speerpunt: Voldoende aanbod van kwalitatief, goed onderwijs

Doelstelling

Voor alle kinderen is er kwalitatief goed passend onderwijs in hun eigen wijk

Wat wilden we doen?

  • De gemeente volgt de resultaten op passend onderwijs actief door in overleg te treden met basis- en voortgezet onderwijs via de Lokale en Regionale Educatieve Agenda en de (kern)overleggen van de samenwerkingsverbanden. Ook neemt de gemeente actief deel aan de Regionale agenda Thuiszitters.

Wat hebben we gedaan?

  • Het Interventiemodel en de regionale werkagenda langdurig verzuim en thuiszitten PO en VO Amstelland en de Meerlanden is nog steeds van kracht. De gemeente heeft actief deelgenomen aan de regionale overleggen aangaande het passend onderwijs en de thuiszittersaanpak. Dit gebeurt onder andere via de Stuurgroep aansluiting Onderwijs en Zorg. Er is een (regionaal) stappenplan en stroomschema ontwikkeld waarin concreet staat beschreven welke acties worden ondernomen bij verzuim. Daarnaast is in 2021 in één van deze overleggen besloten de structuur van de overleggen vanuit de Regionale Educatie Agenda (REA) te herijken. Hierin is besloten de overleggen aangaande het REA thematisch in te richten vanaf 2022 en het voortgezet onderwijs nauwer te betrekken bij de agenda en voortgang. Tenslotte is in 2021 het nieuwe ondersteuningsplan van het samenwerkingsverband Amstelland en de Meerlanden 2022-2026 vastgesteld. Het plan biedt een goede basis ten aanzien van de ambitie om er voor te zorgen dat er omstandigheden gecreërd worden zodat alle kinderen zichzelf optimaal kunnen ontwikkelen.

  • Vanuit het lokaal onderwijsbeleid is subsidie verleend aan een aantal voorzieningen voor passend onderwijs:
    1. De HB+ voorziening Elementa, een voorziening bij de School of Understanding voor hoogbegaafde kinderen met een extra zorgbehoefte die uit het onderwijs zijn uitgevallen of dreigen uit te vallen.
    2. Het Techniekpact Amstelland.

  • Het REA-overleg van 2021 is verplaatst naar begin 2022 in verband met de wijziging in aanpak van dit overleg en grote druk op het onderwijs door de steeds wisselende coronamaatregelen.
    Er is dit jaar geen subsidie aanvraag gedaan voor het NT2-project in het VO van Amstelland voor extra ondersteuning aan jongeren met Nederlands als tweede taal. Naar verwachting zal er in 2022 wel weer een aanvraag volgen in het kader van dit project.

Doelstelling

Voor alle kinderen zijn er kansen om zich optimaal te ontwikkelen

Wat wilden we doen?

  • Samen met scholen en de kinderopvang uitvoering geven aan de Lokale Educatieve Agenda. Er wordt uitvoering gegeven aan het Jaarprogramma onderwijs met extra aandacht voor burgerschapsvorming, talentontwikkeling en ouderbetrokkenheid.

  • Continueren van het voorschoolse aanbod voor peuters ook als de ouders geen recht hebben op kinderopvangtoeslagrecht.

Wat hebben we gedaan?

  • De activiteiten die in 2021 zijn uitgevoerd:
    1. Workshops debatteren van Iedereen Debatteert!;
    2. Het programmeeronderwijs en de workshops van Code Qube;
    3. Oudercursus Taal voor Thuis;
    4. Het project Elieser;
    5. Publiceren van een video over de werkzaamheden van de klantmanagers Onderwijs (voormalig leerplichtambtenaren).

  • De scholen hebben daarnaast ook gebruik gemaakt van andere gesubsidieerde activiteiten in het kader gezondheid, sport, cultuur en natuur- en milieu educatie (NME). Zo is er door diverse scholen weer gebruik gemaakt van het aanbod van De Gezonde School, Loket Cultuureducatie Amstelland en van het sport- en cultuurprogramma van de buurtcoaches van Coherente. Tenslotte was ook het NME programma Lets do it Kids! weer populair.

  • Het voorschoolse aanbod voor peuters van ouders zonder kinderopvangtoeslag is gecontinueerd en vastgelegd in de subsidieregeling voorschoolse educatie (VE) en peuteropvang 2021. De twee gesubsidieerde locaties (Tante Kaatje Kinderopvang en Smallsteps Toverkruid) hebben kinderen verwelkomt van ouders die in aanmerking komen voor de regeling. Voor reguliere peuters waarvan ouders geen recht hebben op kinderopvangtoeslag was er aanbod bestaande uit 11 uur per week opvang op een VE-locatie.

  • Sommige activiteiten uit het jaarprogramma onderwijs hebben, net als vorig jaar, in verband met coronamaatregelen minder of zelfs niet plaatsgevonden. Gelukkig hebben in 2021 wel meer activiteiten doorgang kunnen vinden dan vorig jaar. Het debattoernooi van de groep 8 leerlingen in Ouder-Amstel en ook het bezoek van de groep 7 leerlingen aan het gemeentehuis is niet doorgegaan. Ook de poëzie-lessen van de School der Poëzie, het praktisch verkeersexamen en de uitvoering van het project Gelijk=Gelijk?! zijn verschoven naar 2022.

Doelstelling

In samenwerking met de schoolbesturen te komen tot een vernieuwend aanbod van basisonderwijs en eventueel voortgezet onderwijs in de nieuwe wijk 'De Nieuwe Kern'

Wat wilden we doen?

  • Onderzoek vervolgen naar de behoefte aan onderwijsvoorzieningen in de nieuw te ontwikkelen wijken van onze gemeente zoals voor De Nieuwe Kern (DNK), het Entrada gebied en Werkstad OverAmstel in samenwerking met de buurgemeenten.

Wat hebben we gedaan?

  • Het Plan van Scholen 2022-2025 is vastgesteld. De aanvraag van Stichting Florente Basisscholen voor een openbare basisschool is hierin opgenomen. De aanvraag voor een oecumenische basisschool van ASKO scholen komt van rechtswege in aanmerking en is derhalve ook opgenomen in het Plan van Scholen. De aanvraag van ZONOVA is niet ingewilligd. De schoolbesturen zijn door de portefeuillehouder en/of betrokken ambtenaren op de hoogte gehouden van de voortgang van de woningbouwplannen en de consequenties daarvan op de te stichten scholen.

  • Verschillende schoolbesturen hebben daarnaast hun interesse laten blijken om samen te werken aan een vernieuwend aanbod van voortgezet onderwijs in of nabij De Nieuwe Kern. Het vervolg hiervan is afhankelijk van de woningbouwplanning met betrekking tot De Nieuwe Kern en beschikbare ambtelijke capaciteit binnen de gemeente.

Doelstelling

Voor alle doelgroepkinderen van 2-4 jaar is een voorschoolse educatie- (VVE) plek beschikbaar

Wat wilden we doen?

Uitvoering geven aan het onderwijskansenbeleid 2020-2023. De speerpunten in dit beleid zijn:
• VVE-coördinatie continueren.
• Het voorschoolse aanbod van 16 uur per week continueren.
• Doorgaande lijn tussen voor- en vroegschool blijven stimuleren.
• Netwerk rondom jonge kinderen blijven versterken.
• Ouders (thuis) ondersteunen.
• Monitoren resultaatafspraken.

Wat hebben we gedaan?

  • De VVE-coördinator heeft zich in 2021 8 uur per week ingezet voor de VE-geïndiceerde peuters in Ouder-Amstel. De VVE-coördinator heeft onder andere samen met de GGD de toeleiding van VE-kindjes naar een VE-plek bevorderd en bewaakte een soepele overgang van kinderopvang naar de basisschool.

  • Het voorschoolse aanbod voor doelgroeppeuters in de leeftijd van 2,5 tot 4 jaar was 16 uur per week en is bij onze VE-aanbieders Tante Kaatje Kinderopvang en Smallsteps Toverkruid gecontinueerd. Voor doelgroeppeuters is een startleeftijd van 2 jaar gehanteerd om het risico op achterstand zoveel mogelijk te beperken. Voor doelgroeppeuters van 2 tot 2,5 jaar was er, net als voor reguliere peuters waarvan ouders geen recht hebben op kinderopvangtoeslag, een aanbod bestaande uit 11 uur voorschoolse educatie per week. Vanaf 2022 is het verplicht om een HBO-geschoolde VE-coach in te zetten bij peuters met een VE-indicatie vanaf 2,5 jaar. Hiervoor is in 2021 een ophoging van het subsidie VE-uurtarief gerealiseerd.

  • De oudercursus Taal voor Thuis heeft afgelopen jaar (gedeeltelijk online) plaatsgevonden en daarnaast is door de ouder-kind coaches en het Sociaal Team ondersteuning op maat aangeboden.

  • Er is een wachtlijst voor wat betreft de plaatsing van VE-doelgroeppeuters. Voor 2021 betekent dit dat 64% van de VE-doelgroeppeuters geplaatst is. Concreet houdt dit in dat een aantal kinderen uit Duivendrecht nog niet (of later) geplaatst zijn. In Ouderkerk aan de Amstel speelt dit probleem niet. Met de VE-locatie in Duivendrecht is intensief overleg gevoerd om tot een oplossing te komen. Doelgroeppeuters worden in ieder geval met voorrang geplaatst.

  • Het monitoren van resultaatafspraken is gedurende de coronacrisis door de steeds wisselende maatregelen en de daaruitvoortkomende druk op het onderwijs en de kinderopvang gestagneerd.

Doelstelling

Goede, veilige en gezonde schoolgebouwen voor leerlingen en leerkrachten met aandacht voor de ontwikkeling van een Kindcentrum

Wat wilden we doen?

  • Opdracht verlenen om een nieuw Integraal Kind Centrum (IKC) te ontwikkelen in combinatie met sporthal en algemene voorzieningen op het terrein van de Bindelwijk. Dit nieuwe IKC moet dienen als vervangende huisvesting voor de basisscholen Het Kofschip en de Amstelschool. Dit hele traject wordt in nauwe samenwerking gedaan met het schoolbestuur en alle andere betrokken partijen.

Wat hebben we gedaan?

  • Naar aanleiding van het besluit van de gemeenteraad in december 2020 is in 2021 een verdiepend onderzoek uitgevoerd naar de mogelijkheid tot nieuwbouw van de Amstelschool en Het Kofschip onder één dak met maatschappelijke voorzieningen op locatie Bindelwijk. Het traject is doorlopen in nauwe samenwerking met betrokken partijen, waaronder het schoolbestuur Onderwijsgroep Amstelland. De conclusies van het verdiepend onderzoek zijn besproken door de commissie Ruimte op 25 januari 2022.

  • Er is in 2021 nog geen definitief besluit genomen over het vervolg van het project waarbij uitgangspunt was een nieuw Integraal Kind Centrum te ontwikkelen in combinatie met sporthal en algemene voorzieningen op locatie Bindelwijk.

Stel uw tan:document zelf samen

SELECTIE

0 - geselecteerd

Direct downloaden


Volledige pdf