In 2021 is door middel van een MER-beoordeling vastgesteld dat de samenhang tussen de diverse plandelen conform de jurisprudentie niet zodanig is dat een MER noodzakelijk zou zijn voor de Werkstad als geheel. Dit betekent dat voor alle toekomstige ontwikkelingen per deelontwikkeling de initiatiefnemers zelf een MER-aanmeldnotitie moeten opstellen.
De afgelopen jaren is gewerkt aan de transformatie van Amstel Business Park Zuid naar Werkstad OverAmstel. Het ruimtelijk beleid wat hiervoor is opgesteld was tot nu toe tweeledig. Deze bestaat uit de Ruimtelijk- economische Visie (vastgesteld 2017) en de Richtlijnen voor Ontwikkeling (vastgesteld 2019). Het beeldkwaliteitsplan is opgesteld en is daarmee het derde en laatste deel van het ruimtelijk beleid. Het Beeldkwaliteitsplan is op 23 december vastgesteld door de gemeenteraad.
Voor Werkstad Noord en Werkstad Zuid heeft overleg plaatsgevonden met de gemeente Amsterdam om te komen tot een overkoepelende anterieure overeenkomst op basis van het investeringsbesluit van de gemeente Amsterdam. Hierin worden afspraken gemaakt over de investeringen die nodig zijn in de openbare ruimte. Doel van deze anterieure overeenkomst is om afspraken vast te leggen over welke investeringen gedaan moeten worden, wat de planning is en hoe bijdragen van ontwikkelaars verkregen worden. Naar verwachting wordt de anterieure overeenkomst in Q1 van 2022 vastgesteld.
Voor deelgebied Weespertrekvaart zijn de gesprekken gevoerd met de gemeente Amsterdam over de benodigde samenwerking in het deelgebied. Doel van deze gesprekken is het maken van afspraken over de samenwerking tussen beide gemeenten in Weespertrekvaart, zoals dat nu voor Werkstad Noord en Zuid al een aantal jaar is geregeld. In 2022 wordt hier verder aan gewerkt.
In de drie deelgebieden wordt gewerkt aan deelprojecten. Daarbij worden intentie- en anterieure overeenkomsten met ontwikkelende partijen gesloten, wordt er gewerkt aan de planvorming, het opstellen van bestemmingsplannen en herinrichting van de openbare ruimte. In beide overeenkomsten worden afspraken gemaakt over plankosten, in de anterieure overeenkomst met ontwikkelaars die niet ontwikkelen op erfpachtgronden worden ook afspraken gemaakt over investeringen voor de openbare ruimte.